YAVRU GAVURMASI YENİPAZAR-AYDIN YÖRESEL YEMEĞİ
YAVRU GAVURMASI YENİPAZAR-AYDIN YÖRESEL YEMEĞİ
MALZEMELER
1 BÜTÜN TAVUK
1 KG.KIRMIZIBİBER
3 ADET KURU SOĞAN
1 YEMEK KAŞIĞI ACI TOZ KIRMIZI BİBER
2 ADET DOMATES
2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI
YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
TUZ
YAPILIŞI
BÜTÜN TAVUĞU OCAĞIN ÜSTÜNDE ÜTÜLEDİKTEN SONRA( TÜYLERİNİ YAKMAK), GÜZELCE YIKAYIP PARÇALARA AYIRALIM.
KAVURMA YAPACAĞIMIZ TENCEREYE ZEYTİNYAĞI VE TEREYAĞI İLAVE EDİLDİKTEN SONRA TAVUK PARÇALARINI İÇİNE ATIP, 10 -15 DAKİKA KADAR PİŞİRELİM.
TAVADAKİ TAVUĞUN ÜZERİNE YEMEKLİK DOĞRADIĞIMIZ SOĞANI İLAVE EDİP BİRAZDA SOĞANLA KAVURDUKTAN SONRA, BİBER.DOMATES,TUZ VE ACI KIRMIZI TOZ BİBERİ İLAVE EDİP KISIK ATEŞTE PİŞİRELİM.DOMATESLERİN SUYU AZ GELİRSE BİR SU BARDAĞI KADAR SU İLAVE EDEBİLİRSİNİZ.
AFİYET OLSUN.
NOT: YAVRU KELİMESİ BELKİ BİRÇOĞUNUZUN DİKKATİNİ ÇEKECEKTİR.YENİPAZAR VE ÇEVRESİNDEKİ KÖYLERDE HERKESİN EVİNDE TAVUKLARI OLUR, MİSAFİR GELİNCE BU TAVUKLAR İZZET_İ İKRAM EDİLİRDİ.
DOLAYISIYLA NİNEM BİZLERE CİV CİV LER 6.VE 7 AYLARINA GELDİĞİNDE ONLARA ' YAVRU 'ADI ,1 YAŞINI GEÇENLERE İSE 'TAVUK' DENİR DİYE BAHSEDERDİ.
MİSAFİR GELİNCE NİNEMİN TAVUĞUN ARKASINDAN KOŞTURMA MERASİMİNİ HİÇ BİR ZAMAN UNUTAMAM. İLLA O YAVRU ( TAVUK) YAKALANIR VE YAVRU GAVURMASI YAPILIRDI.
EĞER GERÇEKTEN KÖY TAVUĞU BULABİLİRSENİZ BU TARİFDEKİ TAVUK HAŞLANMADAN YAPILAMAZDI.DOLAYISIYLA TAVUĞU PİŞİRME AŞAMASINI GÜNÜMÜZE GÖRE UYARLAMAK ZORUNDA KALDIM.
KÖYDE NİNEMDEN ÇOK ŞEYLER ÖĞRENDİM..MEKANI CENNET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder